Bugün sizlere Linux’ta sık kullandığım 5 yazılımı tanıtacağım. Bugünkü yazılımların bazıları çok ilginçtir.
Bu yazılımların hemen hemen hepsi kullandığınız dağıtımın deposunda vardır. Yoksa Flatpak yolu ile kurulmaktadır.
Mozilla Firefox tabanlı olan Floorp aslında Japon firması olan ABlaze tarafından yazılmıştır. Kendisi çok yetenekli olup, içerisinde bir sürü özelliği bulunmakta. Ayrıca bir çok özelleştirme yeteneği ile benim gönlümde. Ayrıca Firefox Sync desteği ile mobildeki Firefox ile sekronize edebildiğim için bu tarayıcıyı tercih ettim.
Bu tarayıcıda sidebar özelliği, dikey veya yatay sekme özelliği ve çeviri sistemi de mevcuttur. Bunun dışında, özelleştirmenin ucu bucağı yok. Ayrıca, gizlilik ayarı başta oldukça makul ama mutlaka ayarlarını kendinize göre yapılandırabilirsiniz. Bu tarayıcının Windows sürümü de var.
Resmi Sitesi: https://floorp.app/en
Discord kapatıldığından beri 3 adet mesajlaşma uygulaması kullanıyorum. Bunun yaptığı şey Google Chrome alt yapısında çalışan bir PWA sistemi ile o siteleri açıyor. Bu uygulama sayesinde mesaj geldiğinde hemen rahatça o mesaja atlıyorum. Bunun dışında içerisinde indirdiğiniz dosyaları görebilmenize olanak sağlıyor.
Uygulama Türkçe destekliyor ve ayrıca içerisinde 30’dan fazla mesajlaşma uygulaması mevcuttur. Bu güzel diyebilirim ve gizlilik konusunda endişeniz olmasın, bir Google Chrome‘a ne kadar güveniyorsanız buna da o kadar güvenmek yeterlidir. Uygulamanın Windows desteği var.
Resmi Sitesi: https://ferdium.org/
Bu yazılımı işlerimi ve hayatımı planlarken veya normal içeriklerimi yazarken bile kullandığım bir yazılımdır. GhostWriter yazılımı, sadece .md dosyaları üretmenizi veya okumanızı sağlayan bir yazılımdır. KDE masaüstünü ve ekibini sevmem ama bu programı yazdıkları için sonsuz teşekkürlerimi de iletiyorum.
Bunun dışında uygulama internetle iletişimi olmadığı için gizlilik sorunu yok. Dilediğiniz gibi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ayrıca Windows desteği mevcuttur. Buna ek olarak, GhostWriter‘ın amacı, dikkat dağıtmadan içerik üretmenizi sağlıyor. Bu görevini çok rahat bir şekilde yerine getiriyor. Sadece Markdown dilini öğrenmeniz yetecektir. Tabii dilerseniz, içerisinde öğrenebileceğiniz alan bile var. Sadece az keşfetmeniz yeterlidir.
Resmi Sitesi: https://ghostwriter.kde.org/tr/
Bir grafiker için Photoshop neyse, bir site sahibi veya içerik üretenlerin ücretsiz alternatifi GIMP o dur. Ben bunu sitemdeki öne çıkan görseli veya diğer basit grafiksel işlerim için kullanıyorum. Buna ek olarak, bazen öylesine bir şeyler karalamak için bile tercih ediyorum.
Yazılım internete veri göndermediği için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Gizlilik konusunda endişeniz olmasın. Yazılım, sürekli güncelleme alıyor ve Windows desteği mevcuttur. Biraz ustalaşmayla Photoshop programı ile kafa kafaya çarpışacak seviyededir. Ayrıca yakında 3.0 çıkacak. Çıktığında deneyip fikirlerimi paylaşmak isterim.
Resmi Sitesi: https://www.gimp.org/
Bu programı seviyorum arkadaş. Müzik dinlemek için indirmek zorunda değilim. Spotify iyi ki sen varsın he. DRM olayını sevmem ama bu program için için katlanabilirim. Tek eksisi 6 şarkıda veya 1 saatte bir reklam göstermesi, en azından Youtube’dan daha katlanabilir olduğu kesin. Ayrıca bunda şarkı listesi hazırlamak bile keyifli düşünün.
Bunun dışında, program internete veri gönderip alıyor. Gizliliği ise normal bir site ile aynı. Bu programda sen neyi paylaşmak istersen onu paylaşıyor. Ayrıca sürekli güncellenmekte olup, Windows desteği yer alıyor. Listedeki tek kapalı kaynak kodlu program bu.
Resmi Sitesi: https://www.spotify.com
Burası kendi evim
© 2024 Ayhan Gazi'nin Blogu. All Rights Reserved