Sevdiğim Masaüstü Ortamları
  24 Ağustos 2024

Sevdiğim Masaüstü Ortamları

Bir Linux delisi olarak, masaüstü ortamları da denedim. Bugün sadece sevdiğim masaüstü ortamlarını sizlere anlatacağım.

Ufak bi'not

Listeler rastgele olarak sıralanmakta olup, şu an sadece Cinnamon masüatü ortamını kullanmaktayım.

KDE

Resim açıklaması

KDE... Kendisiyle Pardus 2010'larda tanıştım. Güzel bir masaüstü ortamı olmasına rağmen, bir türlü sürekli kullanma fırsatım olmamasına rağmen kendisi ile iyi bir ilişkim var. KDE kısaca 1996 yılında Matthias Ettrich ve KDE Topluluğu tarafından geliştirilmekte.

KDE'yi en son Linux Mint'e kurdum ve sistem çöktü ve açılmaz oldu. Bundan şu anlamı çıkarmak lazım, Linux Mint'e asla KDE kurmayın. KDE'de kendine has uygulamalar, özelleştirme yazılımları ve özellikleri mevcut olduğu için yeni başlayanlara bile önerilmektedir. KDE'de en sevdiğim yazılım, Dolphin'dir.

GNOME

GNOME

GNOME... Kendsiyle Linux Mint ile tanıştım dememi bekliyordunuz de mi? Hayır, Fedora ile tanıştım. Gerçi o dağıtımın kurulum ortamı insana işkence gibi gelmektedir. Çok dağıtmadan, GNOME kısaca, 1997 yılında Miguel de Icaza ve Federico Mena tarafından geliştirilmekte.

Linux Mint ile de oldukça stabildir. GNOME tam anlamı ile tablet kullanıyor gibi bir hava var. Buna rağmen, eklentiler sayesinde klasik masaüstü ortamına yaklaştırıyor ama bu olay yüzünden pek hoşnut değilim. Masaüstüne simge eklemek için bile eklenti kurmanız gerekiyor. GNOME'da en sevdiğim yazılım, GNOME Shell'dir. Ufak bi'not, GNOME kullanacaksanız, kendisi ile gelen giriş yöneticisi ile kullanmayınız. Onun yerine SDDM tercih ediniz.

XFCE

XFCE... Kendisiyle ne zaman tanıştığımı tam hatırlamıyorum, sanırım Mageia ile olabilir. O konudan emin değilim. Fakat bu masaüstü ortamına ayrı sempatim var. Kısaca XFCE, 1996 yaılında Olivier Fourdan ve XFCE topluluğu tarafından geliştirilmekte.

Linux Mint ile de uyumludur. XFCE'yi bilgisayarımdaki bir arıza yüzünden kullanmak zorunda kalmıştım ama o süreç boyunca beni asla üzmedi diyebilirim. Eski gözükmesine rağmen, yetenekli bir masaüstü ortamıdır. Klasik masaüstü ortamları arayanlara göre kaftan biçilmiştir. Sevdiğim yazlım, Ristretto'dur.

LXQt

Resim açıklaması

LXQt... Bu listedeki en bilinmeyen masaüstü ortamıdır ve kendisi ile ilk kez Linux Mint'ime kurarak deneyimleme şansım oldu. LXQt kısaca, LXDE ve Razor-qt masaüstü ortamlarını birleşltirilmesi sayesinde hayat bulmuştur.

Linux Mint ile de uyumludur. LXQt'u XFCE'deki dönemimde denedim, oldukça çok stabil bir masaüstü ortamıdır. Beni üsttekinden daha fazla hoşnut tutmuştur. Tek kötü yanı, alt çubuğu özelleştirmek için ayrı tema kurmanız gerekmesidir. Klasik sevenlere de idealdir. Sevdiğim yazılım, PCManFM-Qt'dur.

Cinnamon

Resim açıklaması

Cinnamon... Sanırım benim için zirve noktasıdır. Kendisiyle Linux Mint ile tanıştım ve deneyimleme şansım oldu. Cinnamon kısaca, 2011 yılında Linux Mint'in yaratıcıları tarafından geliştirilmekte. Ayrıca GNOME'u çatallaması projedir.

Linux Mint ile kurulu gelmekte. Cinnamon sürekli benim için hastalıktan öte. Yaşam biçimidir. Hem klasik ve hemde geleneksel masaüstü ortamın tam ortasıdır. Windows 7 neyse, Cinnamon'da benim için öyledir. Özelleştirmeler ve eklentileri oldukça tatmin etmektedir beni. Sevdiğim yazlım, Themes yazılımdır.







Yorumlar


Yorum Bırak